Visi ziņu raksti un pasākumi RSS
CEĻŠ uz BALTICA 2012 ( 8. jūnijs 2012. 01:19 ) Komentēt drukāt

Kārtējā Starptautiskā folkloras festivāla Baltica sagatavošanas informatīvajā sapulcē, kurā sapulcējušies Latvijas folkloras kopu vadītāji, murd un virmuļo kā bišu stropā. Jo tuvāk nāk 2012.gada festivāls, jo nezināmo skaits rūk. Arvien vairojas skaidrība, kas, kur un kā notiks.

Vispirms folkloras kopu vadītāji tika iepazīstināti ar šīgada festivāla plakātu, kuŗa autore – Mākslas akadēmijas Vides mākslas nodaļas 1.kursa studente Madara Gritāne. Un plakāta stāsts ietver gan Ganu ceļu, gan Austras koku, gan romantisku vasaras nakti – katrs un katrā citā brīdī tajā ieraudzīs un sajutīs ko citu.

 

Kā vēstīja Andris Kapusts, šīgada Balticas festivāla producents, ir ticējums - kāds laiks šodien, tāds visā Balticā un šodien, 2012.gada 5.jūnijā, dienu pēc Mēness aptumsuma, saulīte tā vien pa pilsētas vidu rotā: tas labais laiks taču ir visu šai reizē sanākušo vidzemnieku, latgaliešu, sēļu, kurzemnieku, zemgaļu un rīdzinieku no ziedošajām Latvijas pļavām kopā sanests.

Andris Kapusts atgādināja galveno, kas pirmssvētku burzmā un sasprindzinājumā varbūt kādam uz mirkli aizmirsies – šie svētki ir SVĒTKI mums pašiem. Mēs tos rīkojam, radām, svētām sev. Mēs sanākam kopā, lai priecātos, baudītu, piedzīvotu pašu kopā radītus svētkus.

Tālākā sapulces gaitā Balticas atsevišķo koncertu rīkotāji iepazīstināja ar savām koncertu, norišu, sadziedāšanos, sadancošanu, satikšanos iecerēm. Un kā pirmā Ingrīda Grudule, Festivāla noslēguma dienas, MADONAS DIENAS saimniece un folkloras kopas „Vērtumnieki” vadītāja. Madonā 9.jūlijā gan dalībniekus, gan skatītājus un klausītājus sagaida folkloras kopu priekšnesumi pilsētas parkos, laukumos  un muzejos. Madonas kultūras namā notiks Ārzemju kopu koncerts. Festivālsizskanēs krāšņā Noslēguma koncertā Madonas estrādē – gan ar atsevišķu kopu uzstāšanos, gan kopīgi dziedamām dziesmām.

Lai arī šīsreizes stāstījums sākās ar informāciju par festivāla pēdējo dienu, tomēr tā sākums un pirmā diena ir ceturtdiena 5.jūlijs ar konferenci Berga bazāra Birojnīcā Folkloras loma ekonomikas izaugsmē un Baltijas vakaru kā velti festivāla 25-gadei Lielajā Ģildē, un ar Festivāla klubu dalībniekiem Mazajā ģildē.

Piektdiena, 6.jūlijs ir festivāla ATKLĀŠANAS DIENA un tā izceļas ar koncertiem uz dažādām skatuvēm Festivāla sētā Vērmanes parkā, kur visas festivāla dienas norisināsies arī gadatirgus un amatnieku meistardarbnīcas, ar Dižkoncertu un filmu seansiem kinoteātrī Splendid palace. Liānas Oses aprūpē ir Labie darbi – folkloras kopu koncerti Rīgas pansionātos, bērnudārzos, dienas centros. Folkloras kopas būs sastopamas arī Rīgas priekšpilsētās – lai festivāla garu ienestu arī Imantā, Bolderājā, Ķengaragā, Pļavniekos, Ziepniekkalnā, Vecmīlgrāvī, Šmerlī, Ķīpsalā un varbūt arī tālab, lai no centra tālāk mītošos atvilinātu uz Festivāla sētu. Berga bazāra Birojnīcā Māras Mellēnas un Gunta Pakalna kūrēts darbosies Stāstnieku klubs. Kā jau iepriekš Balticas festivālos bijis, folkloras kopas dziesmas un tradīcijas garu daudzinās arī Rīgas Puķu ballē Botāniskajā dārzā.

Kā īpašais šai dienā izceļams Teicēju koncerts J.Mediņa 1.Mūzikas vidusskolā, kur vienotā sadziedāšanās un vēstījumā sanāks teicējas un tradīciju nesēji un viņu audzēkņi, mācekļi, sekotāji, skolnieki, pētnieki. Jā, patiesi, no teicējiem ir daudz kas sācies tais jomās un darbos, ko tagad veic folkloras kopas. Gan šis, gan arī cits koncerts – arī J.Mediņa 1.Mūzikas vidusskolā - 7.jūlijā Ceļš pie saknēm, kas veltīts tradīcijas izpētei un lauka pētījumiem, ir Ivetas Tāles sarūpēti un režisēti pasākumi tradīcijas dzīļu izpētes un izzināšnas jomā.

Atklāšanas dienas vainagojums – Festivāla Lāpu gājiens no Vērmanes dārza uz AB dambi, kur notiks Uguns zīmju rituāls. Pirmo reizi Balticas vēsturē Latvijā gājiens notiks vakarā – ceram, par iepriecinājumu tiklab gājiena skatītajiem, dalībniekiem, kā tālākiem un tuvakiem Rīgas viesiem.

Arī sestdienā, RĪGAS DIENĀ, Balticas notikumu virpulis visvairāk virmos Festivāla sētā Vērmanītī – atkal ar koncertiem, ar tirdziņu, meistardarbnīcām. Stāstnieku pietura būs novietojusies turpat līdzās esošajā Latviešu biedrības namā, kur visas festivāla dienas darbosies arī festivāla birojs, un turpat norisināsies arī pirmoreiz Balticā – Dandaru kopas vadītāja Ilmāra Pumpura režisēts Folkloras deju koncerts. Arī sestdien notiks koncerti Botāniskajā dārzā Puķu ballē, šai reizē tie iecerēti kā vakara koncerti, bet vakarā Latviešu biedrības namā vīru koncerts Deviņvīruspēks un gluži vēlu Brīvdabas muzejā, pusceļā starp visam stihijām – gaisu, zemi, uguni, un ūdeni, un tam visam iesaistoties, meitu un sievu koncerts Mēnesnīcā.

Svētdien Rīgā Festivāla sētā varēs izvērsties bērni, - še būs atvērta Pasaku istaba bērniem – kas tajā notiks, par to zin Māra Mellēna un še sadziedās gan Tarkšķi un Ceiruleits, gan Mazie suitiņi, gan citas bērnu kopas. Vēl bez tam šī Festivāla sētā ir arī Latvijas mazākumtautību sarīkojumu diena.

Bet citādi tā ir NOVADU DIENA – kopas kā saules stari izmirdzēs visdažādākajos Vidzemes novados, - no rīta un pa dienu Ikšķilē, Turaidā un Ķekavā, dienas otrajā pusē un vakarā Koknesē,  Barkavā, Cesvainē, Ērgļos un Ļaudonā. Daži jau vakarā nonāks Madonā, citi tur ieradīsies pirmdienas rītā. Jā, un pirmdien, lai cik savādi tas arī izklausītos, būs festivāla noslēguma diena Madonā. Arī Madonā būs Balticas kino zāle Madonas kinoteātrī, būs izstādes Daba krāso atklāšana Madonas muzejā, un būs folkloras kopas pilna pilsēta.

Balticas CEĻŠ pēc mēneša mūs visus savedīs kopā – tik daudzveidīgus un dažādus, kā mūu mīļās Latvijas meži, lauki, pļavas, upes jūras un ezeri, tikpat dažādi, kā mūsu ikdienas ceļi vienam pie otra.

Komentāri
Pašlaik nav neviena komentāra!
Mans komentārs
Vārds:
Epasts:
WWW:
Komentārs:
 
atcerēties mani

KALENDĀRS
DIEVAM, DABAI, ATELPAI- 2024





 

Latvijas Folkloras biedrība sociālajos medijos
 
ZIEDU MĒNESIS